פתיחת תיק גירושין

העידן הדיגיטלי שינה את פני החברה בכל תחומי החיים, וכעת גם הליכי גירושין עוברים התאמה למציאות המקוונת. כיום, ניתן לבצע חלק משמעותי מהליך הגירושין באופן מקוון באמצעות אתר הרבנות הראשית לישראל. מציאות זו מהווה הקלה משמעותית עבור זוגות הנמצאים בתהליך פרידה, ומאפשרת התנהלות יעילה יותר בתקופה מאתגרת זו.

על פי החוק הישראלי, לבית הדין הרבני ניתנו סמכויות נרחבות בכל הקשור לנישואין וגירושין של יהודים אזרחי מדינת ישראל. חשוב להדגיש כי הרבנות הראשית מטפלת אך ורק בנישואין וגירושין של יהודים שהנם אזרחי ישראל, כאשר לזוגות מדתות אחרות או לזוגות מעורבים קיימים מסלולים ייעודיים אחרים.

פתיחת תיק גירושין

תהליך פתיחת תיק גירושין באופן מקוון

פתיחת תיק גירושין באופן מקוון מתבצעת דרך פורטל השירותים המקוונים של הרבנות. כדי להתחיל בתהליך, עליכם:

  1. להיכנס לאתר הרבנות הראשית – למערכת המקוונת של פתיחת תיקים
  2. הזדהות באמצעות אמצעי דיגיטלי מאובטח – כגון תעודת זהות חכמה או אמצעי אחר המאושר על ידי המערכת
  3. לבחור באפשרות פתיחת תיק גירושין – המערכת תציג את הטפסים הרלוונטיים
    הפורטל המקוון ידרוש מכם להזין פרטים מדויקים אודות בקשת הגירושין ולהצהיר על נכונות הדברים. במקרים רבים תידרש הצהרה בפני עורך דין המומחה בדיני משפחה. חשוב במיוחד לציין באופן ברור ומפורט את הסיבות לבקשת הגירושין, מאחר ומידע זה ישמש את בית הדין בהמשך התהליך.

גירושין בהסכמה לעומת גירושין ללא הסכמה

כאשר מדובר בגירושין בהסכמה הדדית, התהליך המקוון פשוט יחסית. בית הדין הרבני, ברוב המקרים, לא ידרוש מסמכים מיוחדים מעבר לפרטים שתמלאו בטופס המקוון. המערכת מתוכננת לאפשר מילוי כל הפרטים הנדרשים בצורה פשוטה ומובנת.

לעומת זאת, בגירושין ללא הסכמה, התהליך מורכב יותר. במקרים אלה, בית הדין עשוי לדרוש הוספת ראיות התומכות בטיעונים המובאים בבקשה. חשוב במיוחד לציין כי במקרים אלו, שיקול דעת מקצועי וייעוץ משפטי הופכים לקריטיים להצלחת התהליך.

פתיחת תיק גירושין בבית משפט לענייני משפחה

למרות שבית הדין הרבני הוא בעל הסמכות העיקרית בנושא עצם הגירושין וסידור הגט, נושאים נלווים רבים יכולים להיות מטופלים בבית המשפט לענייני משפחה. חלוקת הסמכויות בין שתי הערכאות מחייבת התייחסות מדוקדקת בעת תכנון אסטרטגית הגירושין.

סמכויות בית המשפט לענייני משפחה
בית המשפט לענייני משפחה מוסמך לפסוק בנושאים המהותיים הבאים:

  1. משמורת על ילדים – קביעת סוג המשמורת (בלעדית, משותפת או אחרת) על ילדים קטינים
  2. דמי מזונות – קביעת גובה דמי המזונות לאישה (במקרים המתאימים) ולילדים
  3. חלוקת רכוש – קביעת אופן חלוקת הנכסים, החסכונות והחובות בין בני הזוג
  4. הסדרי שהות – קביעת הסדרי ראייה והסדרי שהות עם הילדים עבור ההורה שאינו משמורן
    חשוב להדגיש כי בני הזוג יכולים להגיע להסכמות בכל הנושאים הללו באמצעות משא ומתן ישיר, בסיוע עורכי דין, או באמצעות הליך גישור. הסכמים אלו יובאו לאישור בית המשפט ויקבלו תוקף של פסק דין.

הליך מקוון במעמד צד אחד

אחד היתרונות המשמעותיים של המערכת המקוונת הוא האפשרות לבצע פעולות במעמד צד אחד בלבד. משמעות הדבר היא שניתן להתחיל את הליך הגירושין ללא הסכמה הכרחית של הצד השני בשלבים הראשוניים.

יתרונות בפתיחת הליך גירושין באופן מקוון במעמד צד אחד

פתיחת תיק באופן מקוון במעמד צד אחד עשויה למנוע מהצד השני אפשרות להעביר את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה, וכך למעשה "לקבע" את הסמכות בידי בית הדין הרבני. זהו שיקול אסטרטגי משמעותי, שכן זהות הערכאה השיפוטית עשויה להשפיע על תוצאות ההליך.

חשוב להדגיש: על אף האפשרות הטכנית לבצע זאת, יש לפעול בתום לב ולהימנע משימוש לרעה במערכת. בית הדין הרבני מקפיד על בחינת התהליך, וכל פעולה שתיחשב כהתנהלות שאינה בתום לב עלולה לפגוע בהליך כולו.

דרישות מסמכים בהליך מקוון מלא

אם בחרתם לבצע הליך מלא מול בית הדין הרבני באופן מקוון, תידרשו לספק מסמכים מקיפים הקשורים לכל היבטי הגירושין:

  • מסמכי רכוש משותף (רכבים, נכסי נדל"ן, חסכונות)
  • אישורי קופות גמל וזכויות פנסיוניות
  • פירוט הלוואות ומשכנתאות
  • רשימת מטלטלין בעלי ערך משמעותי
  • תלושי שכר ומסמכי הכנסות של שני בני הזוג
  • תחזית הוצאות לתקופה הקרובה
  • מסמכי כתובה (במקרה של תביעה לפדיון כתובה)

כדי לבצע את ההליך כולו באמצעות בית הדין הרבני, יש לציין זאת במפורש בעת פתיחת התיק. בית הדין ידון בכל הנושאים הנלווים לגירושין (חלוקת רכוש, משמורת, מזונות) רק אם התבקש לעשות זאת באופן ספציפי.

ילדים במסגרת הליך הגירושין המקוון

כאשר בני זוג מתגרשים ויש להם ילדים קטנים, הנושא מקבל התייחסות מיוחדת במסגרת ההליך המקוון. המערכת כוללת סעיפים ייעודיים הנוגעים לטובת הילדים:

מידע על מסגרות חינוכיות וצרכים מיוחדים

בטופס המקוון תתבקשו לספק מידע מפורט אודות:

  • המסגרות החינוכיות בהן לומדים הילדים
  • צרכים מיוחדים של הילדים (אם ישנם)
  • טיפולים רפואיים או פסיכולוגיים קבועים
  • פעילויות חוץ-בית-ספריות בהן משתתפים הילדים

הנמקת בקשת המשמורת

סעיף חשוב במיוחד בבקשה המקוונת נוגע למשמורת המשותפת או כזו אשר לא משותפת על הילדים. במסגרת זו, ההורה המבקש משמורת מתבקש לנמק מדוע הוא המשמורן הראוי לילדים. חשוב להדגיש כי בית הדין מתייחס בראש ובראשונה לטובת הילד, ולא לרצונות או נוחות ההורים.

הנימוקים למשמורת צריכים להתייחס לשיקולים כגון:

יציבות הסביבה המוצעת לילד
יכולת ההורה לספק מענה לצרכיו הפיזיים והרגשיים של הילד
זמינות ההורה עבור הילד
מערכת התמיכה המשפחתית והחברתית הזמינה
המלצה: שימוש בגישור בנושאי הורות
בהקשר של טיפול בילדים במסגרת גירושין, מומלץ במיוחד לשקול שימוש בגישור. הליך הגישור מאפשר לבני הזוג לפתח תכנית הורות משותפת המותאמת לצרכי הילדים, באווירה פחות עוינת מזו של התדיינות משפטית. גישור מקצועי בנושאי הורות מסייע לצמצם את הפגיעה בילדים ומאפשר להתמקד בטובתם.

לסיכום
פתיחת תיק גירושין באופן מקוון מהווה צעד משמעותי בהתאמת מערכת בתי הדין הרבניים לעידן הדיגיטלי. עם זאת, מומלץ מאוד להיוועץ עם אנשי מקצוע – עורכי דין המתמחים בדיני משפחה או מגשרים מוסמכים – טרם פתיחת התיק, על מנת להבטיח כי האינטרסים שלכם ושל ילדיכם מוגנים באופן המיטבי. לשם כך אתם יכולים לפנות אל מגשר גירושין מומלץ עורך דין אביאל לאמש שיעזור לכם להגיע לתוצאה האידאלית

גישור גירושין מקצועי יכול לסייע לכם לעבור את התהליך המורכב בצורה מכובדת ויעילה, תוך יצירת הסכמות שיעבדו לטובת כל הצדדים המעורבים.

מאמרים נבחרים

צרו עמנו קשר