גישור בעסק משפחתי

משברים יכולים להרוס את ההצלחה של כל עסק, אבל משברים בעסקים משפחתיים יכולים להרוס לא רק את העסק אלא גם את מערכת היחסים בין בני המשפחה. 

ניהול נכון של מחלוקות, משקעים וקונפליקטים בעסקים משפחתיים מחייב גמישות מחשבתית שתאפשר מעבר בין הפוזיציה של המשתתפים כבעלי עסק, לפוזיציה שלהם כאחים, הורים וילדים או מחותנים. עליו לקחת בחשבון לא רק את השיקולים העסקיים והמקצועיים, אלא לחשוף גם את המשקעיים הרגשיים ואת מערכות היחסים שנמצאות ברקע, וליצור מתווה עבודה שמתאים למארג הזה. 

אלו מחלוקות נפוצות בעסקים משפחתיים?

מחלוקות בנוגע לעתיד העסק המשפחתי והכיוון אליו הוא ממשיך

עסקים משפחתיים סובלים מ"תסמונת המייסד", מצב שבו מייסד העסק מתקשה לוותר על השליטה בעסק אותו הקים במו ידיו וטפח במשך שנים לכדי הצלחה מסחררת. הם רוצים שהעסק ימשיך לשגשג גם אחריהם, אבל הם מציבים סטנדרט בלתי אפשרי ועלולים להכשיל את הילדים שלהם מלהגיע אליו, מתוך הקושי לשחרר. 

כדי לאפשר את תהליכי השינוי וההתקדמות, על הדור הצעיר להראות כישורים ויכולת קבלת החלטות, לנצל הזדמנויות, להוביל ולפתח תחומים. אחרי שהדור הצעיר הוכיח את עצמו, ניתן להסדיר רשמית את העברת השרביט ואת הכיוונים אליהם ימשיך העסק בעתיד.  

חוסר בהירות בנוגע לציפיות ותחומי האחריות מבעלי תפקידים שונים

כאשר מספר בני משפחה עובדים ביחד, חשוב לייצר "אמנה משפחתית" שתרכז את ההסכמות המשפחתיות בנוגע לחלוקת האחריות ולציפיות מכל אחד מבני המשפחה שלוקחים חלק פעיל בעסק. על האמנה להגדיר מה התפקיד של כל אחד, מה תחום האחריות, כיצד מצופה ממנו לפעול ולהתנהל, ומה נדרש ממנו כדי לבצע את עבודתו. 

כך למשל, אפשר להגדיר שהכניסה לעסק המשפחתי אינה אוטומטית, אלא מותנית ברכישת השכלה וסט כישורים מסויימים הנדרשים למלא את התפקידים בעסק. ששדרת הניהול בו מייצגת את המשפחה ולכן עליה להיות מודל לחיקוי עבור שאר העובדים כסטנדרט אישי ומקצועי וכן הלאה. 

העדר כללים מוסכמים – מי מקבל שכר ומה גובהו? האם מותר לקחת טובין מהעסק? מה מותר ומה אסור לבני המשפחה העובדים בעסק לעשות? 

ככל שלעסק משפחתי יש יותר כללים ברורים, כך יש פחות נקודות חיכוך. חשוב לייצר בהירות ושקיפות לגבי מה מותר ומה אסור לבני המשפחה לעשות, כיצד מתנהלים עם משאבי העסק, האם מותר לבני המשפחה לקחת לעצמם פריווילגיות מיוחדות ובאלו תנאים וכיצד מנוהל נושא השכר – האם בני המשפחה הם הראשונים לקחת משכורת או הראשונים לוותר על שכרם כשהמצב קשה? 

תחושות של אי צדק וחוסר הוגנות לגבי האופן בו דברים נעשים בעסק

לרוב המנהלים לא פשוט להתמודד עם עובדים בעייתיים, אבל בעסקים משפחתיים המצב אפילו יותר מסובך – מה עושים כשהעובד שמקבל משובים גרועים מלקוחות הוא גיסך או אחיך? 

אם לא נעיר לו עובדים אחרים עלולים להבין מכך שמדובר בהתנהגות מקובלת בארגון או לפתח טינה נגד המנהל שמחיל סטנדר שונה לעובדים שהם בני משפחה ולעובדים מן המניין. אם נעיר לו, איך תראה ארוחת השישי הקרובה וכמה מתח יהיה בה? 

גישור לעסקים משפחתיים מסייע ליצור קוד התנהלות כתוב ומחייב שכולם כפופים לו ולפתור את המתחים הסמויים שנובעים מעבודה עם בני המשפחה. הדבר מבטיח שכל העובדים בין אם הם בני משפחה או לא ירגישו בנוח בסביבת העבודה וידעו מה מצופה מהם, ובני המשפחה יוכלו ללבן את המחלוקות המקצועיות ביניהם, מבלי לקחת אותן אל מחוץ למסגרת העבודה המשותפת. 

משקעי עבר ותחושות של אי צדק וחוסר הוגנות לגבי האופן בו דברים נעשים בעסק

אמנם קוד ההתנהלות מסייע במקרים רבים, אבל רוב המשפחות לא מתחילות לעבוד יחד כדף חלק, אלא מגיעות מראש עם משקעי עבר וגוררות איתן תחושות של אי צדק וחוסר הוגנות שנמשכות שנים ומחכות לניצוץ שיביא לפיצוץ בתא המשפחתי. 

בעיות כאלו לא יכולות להפתר בתא המשפחתי או באופן היררכי, והן דורשות מעורבות רחבה יותר כדי להגיע לפתרון מעמיק בדרך של הידברות וגישור על הפערים. במקרה כזה, ההמלצה שלי כמגשר עבור עסקים משפחתיים היא לכנס מועצה משפחתית שתוכל לדון בנושאים הכואבים ולנסות ללבן את הסוגיות. 

המועצה מורכבת מבני המשפחה שיש להם את הכוח לשנות ולהשפיע, ומאלו שמרגישים מקופחים, והיא מתנהלת בפורמט של גישור שבו הצדדים מביעים את עמדותיהם, רצונותיהם ורגשותיהם. לאחר שהצדדים מגיעים להסכמות ולאיזונים, הם יכולים להמשיך לעבוד יחד ולהצמיח את העסק לגבהים חדשים. 

יסודות ההצלחה של עסקים משפחתיים

ישנם 3 יסודות שנמצאים בבסיסם של עסקים משפחתיים מוצלחים – כנות, הגינות ושקיפות. יסודות אלו נמצאים בסנכרון עם מטרות הגישור בעסקים משפחתיים ועם גישור בכלל: 

  • כנות – בבסיסו של כל תהליך גישור נמצאת פתיחות והיכולת להעלות דעות, רגשות וסוגיות שנמצאות במחלוקת. העבודה עם מגשר שמתמחה בגישור לעסקים משפחתיים מסייעת למשפחה לפתח סביבת עבודה שבה חברי המשפחה מרגישים בנוח להעלות לדיון נושאים שאינם נעימים ולמצוא עבורם פתרון. כך נמנע "טאטוא מתחת לשטיח" של נושאים שבטווח הארוך יכולים להביא למפלתו של העסק. 
  • הוגנות – אחת הדוגמאות הקלאסיות לגישור מוצלח היא להבין שהוגנות בחלוקה היא לאו דווקא לחלק את התפוז בין המשתתפים, אלא להבין מה כל משתתף צריך ממנו ולתת לאחד שצריך את הקליפה ולאחר את המיץ. כשמדובר בעסק משפחתי, אי אפשר לתת לכולם זכויות ניהול שוות, אך אפשר לתת להם אוטונומיה ניהולית בתחום עליו הם אחראים או כל פתרון אחר שנראה צודק והוגן בעיניהם. 
  • שקיפות – המטרה של הגישור המשפחתי היא לייצר שלווה, רוגע והסכמה. הדרך היחידה להגיע למצב כזה היא כאשר אין הסתרת מידע חיוני ודברים אינם מתרחשים מאחורי גבו של אף צד. כאשר כל הנתונים ברורים, כמות הרגשות השליליים פוחתת כיוון שהמשתתפים לא נדרשים להיות על המשמר מפני הפתעות וקונספירציות. הם פנויים רגשית וקוגניטיבית לעסוק בבעיות שעל הפרק והסיכוי שלהם להגיע לכדי פתרון גדל. 

גישור לעסקים משפחתיים מאפשר לעסק לצמוח

עסק משפחתי הוא מקום שמערב רגש, החלטות לא פשוטות ורצון להגיע לתוצאות עסקיות. השילוב הזה יוצר קרקע פוריה לתסכולים, משקעים ותחושות קשות שיכולות לפגוע בעסק או בתא המשפחתי. 

גישור לעסקים משפחתיים מאפשר להעלות את המחלוקות על פני השטח, לתת קול לתחושות הקשות, לשחרר לחצים שמצטברים ומעל לכל – להגיע לכדי פתרון. הגישור מתבצע בדיסקרטיות, בעסק המשפחתי, ובמסגרת קבוצה מצומצמת של אנשים. התוצאות שלו משחררות תהליכים ורגשות חסומים, ומאפשרים לעסק לזנק קדימה. 

יתרון נוסף של הגישור הוא היצירה של נהלים ונורמות בהתאמה אישית ל-DNA של העסק המשפחתי, ומחייבים את כל העובדים והמנהלים בו. הוא יוצר פרוטוקולים המאפשרים להתמודד עם שורה של מצבים שונים ומשחרר את המנהלים לבצע את עבודתם ולהביא תוצאות.     

גישור לעסק משפחתי אצל אביאל לאמש

אביאל לאמש הוא מגשר עסקי בעל ניסיון רב בגישור עסקי. הוא מביא איתו את השילוב בין ידע משפטי, ניסיון בעסקים, רזומה מרשים בגישורים וחדות מחשבה. 

כמגשר, הוא רואה מול עיניו לא רק את המהלכים המתרחשים בעסק, אלא גם את הרגשות והמניעים שכל אחד מבני המשפחה והיושבים לשולחן הגישור מגיעים איתם. הבנה זו מאפשרת לו להגיע לעומקם של דברים ולגלות משקעים, את הסיבות האמיתיות למעשים ולדרישות שעלו, ואת העוולות שדורשות תיקון והתייחסות מהצד השני. 

בהיותו עו"ד עסקי שעבד במשרדי עורכי הדין המובילים בישראל ועם חברות מהגדולות במשק, אביאל לאמש מסייע ללקוחותיו לנסח הסכמות ומתווים שמכסים שלל מצבים ותרחישים ומצליחים להחזיק במבחן הזמן לאורך שנים.