דף הבית » פתרון קונפליקטים בתהליכי מיזוגים ורכישות
בכל שנה מבשילות עשרות אלפי עסקאות מיזוגים ורכישות (M&A) ברחבי העולם. עסקאות אלו כוללות בתוכן שלל תרחישים (התמזגות, יצירת מיזם משותף, הקמת חברה חדשה), והפוזיציות בהן נמצאים הצדדים מגוונות ונעות בין רצון והסכמה של שני הצדדים לבין השתלטות עוינת.
המורכבות של תהליכי מיזוגים ורכישות אינה רק משפטית או פיננסית. מדובר בעסקאות מטלטלות, שיוצרות בו זמנית שינויים משברים שיכולים להשפיע על התפקוד של העסק ועל הסיכויים להשלמת העסקה: העובדים לא מתנהגים כתמול שלשום, האינטרקציה מול הצד השני מתחילה לחרוק והספקות מתחילים להשתלט ולגרום למנהלים בשני הצדדים לתהות האם עשו את המהלך הנכון.
מנהלים רבים שנמצאים בתהליכי מיזוגים ורכישות מרגישים שהם נמצאים לבדם מול כל ההחלטות, התחושות הקשות והקונפליקטים שמצטברים בחברה, ובתהליך שיכול להמשך למעלה משנה – צצים לא מעט אתגרים בדרך.
שימוש בכלי גישור עסקי בנקודות הקונפליקט מסייע להתגבר על האתגרים להפוך משברים להזדמנויות:
כשמתחילים בעסקת מיזוג או רכישה, שני הצדדים מגיעים עם כל הרצון הטוב והנכונות לקדם את העסקה. הכל נראה אפשרי, כל הבדיקות נעשות במהירות ונעשה כל ניסיון להגיע להסכמות. אבל בנקודה מסוימת האווירה משתנה ומתקררת – שאלות ההבהרה לא נענות פתאום באותה מהירות, הצד השני מתחיל להעלות בקשות מוזרות וקטנוניות, עורכי הדין מתחילים להחליף התכתבויות מרובות והביטויים "לא ניתן" או "בלתי אפשרי" הופכים לנפוצים יותר. בשלב הזה, בעל העסק השקיע זמן ומחוייב לעסקה, אבל מתחיל לנקר בו הספק – האם עשיתי את הבחירה הנכונה והאם יכולתי לבחור טוב יותר?
כלי גישור עסקי מסייעים לבחון את הסיכונים וההזדמנויות בסיטואציה. ספק הוא אחד הגורמים המעכבים והמקשים ביותר על קבלת החלטות, ואם מצליחים לקבל אישוש אמיתי ומקצועי שגורם לו להעלם, אפשר להתגבר על הרגשות שמפריעים לבצע החלטות מושכלות. זהו חלק חשוב מתהליך שמטרתו להעביר את ערוץ הפעולה מממימד הרגש אל מימד האסטרטגיה, ולהבין מדוע הצד השני מתנהל באופן זה ואיך למצוא פתרונות שיקדמו את העסקה.
שינוי הוא דבר מפחיד, ולא כולם בחברה שמחים לקראתו. מחקרים מראים שלאחר מיזוג של שתי חברות מאותו הענף, בממוצע כ-30% מהעובדים הופכים למיותרים וצפויים לחוות פיטורים. אלו שחרדים מפני איום ההתייעלות מעדכנים את פרופיל הלינקדאין ופוקחים עין על אפשרויות בשוק, ליתר בטחון.
נוסף על כך, חלק מהעובדים עשויים לחשוש מפני המעבר מעסק קטן או בינוני לחברה גדולה. אחרים עשויים למצוא את מיקום המשרדים החדשים לא נוח עבורם.
במצב כזה, עובדים רבים נוטים להתמקד במה שלא בשליטתם – ההחלטות על מי יפוטר או מי יקודם, והאם ידרש מהם מעבר למשרדים חדשים או הצבה לתפקיד חדש? חלק מהעובדים עשויים לחשוש מפני המעבר מעסק קטן או בינוני לחברה גדולה, ועובדים שחוקים מרגישים שכבר לא יוכלו להמשיך "לטוס נמוך ולהעלם מהראדר" ועליהם להחליט לגבי המשך דרכם המקצועית.
הנטייה של רוב העובדים בתקופת מיזוג היא להוריד פרופיל ולראות כיצד דברים ייתפתחו. מצב זה יוצר חוסר וודאות בעסק, ולא פעם נוצר הפעילות השוטפת והתכנונים לרבעונים הבאים מופסקים ברגע ההחלטה על המיזוג, דבר המוביל ללחצים מיותרים ולירידה בהכנסות וברווחיות.
אבל הגישה שהופכת משבר להזדמנות, יכולה להפוך את השלב הזה למנוע צמיחה עבור העובדים שמאפשר להם להציג את היכולות שלהם ולהתמודד עבור תפקידים ותחומי אחריות שאולי לא היו להם לפני המיזוג, לייצר לעצמם ערך רב בתור עובדים שיודעים לנהל ולבצע מטלות, לעבוד בשיתוף פעולה ולהניע חדשנות בארגון, ולרכוש כישורים חדשים.
נוסף על כל החזיתות בהן בעל העסק מתמודד, עליו להתמודד גם עם הרגשות שלו בשלבים השונים של התהליך. כך למשל, מנהלים רבים מרגישים בשלב בדיקת הנאותות (Due Diligence) כי הם כל החלטה עסקית שעשו עומדת לבחינה מיקרוסקופית והרוכשים מעבירים ביקורת על המקצועיות שלהם.
בעסקת מיזוגים ורכישות עולות לצד הנרכש שאלות כגון: האם אני מפספס סכנות כלשהן? האם מישהו שומר עליי? אולי הגיע הזמן לשלוף ציפורניים כדי לא להראות פראייר? הן יוצרות חוסר שקט וחוסר בטחון כלפי העסקה ומוסיפות לתחושת אובדן השליטה.
שלושת כללי היסוד של גישור עסקי נותנים את התשתית המלאה להתמודדות עם הקונפליקטים האישיים שצצים בתהליך:
שימוש בכלים אלו לניתוח קונפליקטים בתהליכי מיזוג ורכישה מאפשר להפחית את כמות הרגשות השליליים והפחדים המעורבים בסיטואציה, להחזיר אותה לפסים עסקיים ואסטרטגיים המאפשרים הדברות ושיח עם הצד השני, ולהפוך את המשבר להזדמנות.
אביאל לאמש הוא עו"ד ומגשר בעל ניסיון רב בעסקאות מיזוגים ורכישות והתמחות בעולמות ההייטק והנדל"ן.