גישור עסקי הינו הליך יעיל, מהיר ואפקטיבי ליישוב סכסוכים עסקיים-מסחריים מחוץ לכותלי בית המשפט, ותוך הגעה לפתרון שמוסכם על שני הצדדים יחדיו.
באמצעות הליך הגישור העסקי ניתן ליישב מחלוקות שונות ובנסיבות מגוונות, והוא מתאים במיוחד לצדדים שמעוניינים לפתור את הסכסוך העסקי ביניהם במהירות ובאופן דיסקרטי, וזאת בשל היתרונות הרבים והמשמעותיים שמהם נהנה הליך הגישור על פני ניהול תיק בבית המשפט, וכפי שיוסבר להלן.
ניהול תיק בבית המשפט כרוך לרוב בבזבוז משאבים רבים של זמן, אנרגיה נפשית, וכמובן כסף, בעוד שהליך הגישור הינו הליך הרבה יותר מהיר, זול, ויעיל. בשל העומס הרב שמוטל כידוע על בתי המשפט בארץ, ניהול התיקים בבית המשפט נמשך על פני זמן רב ולא פעם גם מתארך למשך שנים ארוכות. לעומת זאת, הליך הגישור נועד מטבעו להימשך מלכתחילה למשך זמן קצר ובמטרה להגיע להסכם שמוסכם על שני הצדדים בהקדם האפשרי. להבדל זה יש יתרון משמעותי, במיוחד מאחר שסכסוכים עסקיים רבים זקוקים לפיתרון מהיר, ועל כן הם אינם יכולים להמתין במשך שנים רבות עד להכרעתם הסופית בבית המשפט, הואיל ואז היא כבר תהיה בלתי רלוונטית מבחינתם. התמשכות ההליכים בבית המשפט גם משליכה אוטומטית על עלות שכר הטרחה של עוה"ד שמייצגים את הצדדים, שהולכת ומצטברת יותר ויותר ככל שההליכים מתארכים, במיוחד במקרים בהם הצדדים שלא השלימו עם תוצאת פסק הדין בערכאה הראשונה מחליטים לערער עליו בפני הערכאות הגבוהות יותר. לעומת זאת, התוצאה המוסכמת אליה הצדדים מגיעים יחדיו במסגרת הליך הגישור, מבטיחה את סופיות ההליכים ביניהם, וכפועל יוצא מכך מקצרת את זמן ניהולם ומוזילה באופן משמעותי את העלויות שלהם.
הליכי הגישור מתנהלים באופן הרבה יותר גמיש ויעיל מאשר הליכי ניהול התיקים בבית המשפט, מכיוון שתיקי בתי המשפט מתנהלים בהתאם להוראות סדרי הדין, דיני הראיות, והדין המהותי בעוד שהליכי הגישור פטורים מחובה זו. כתוצאה מכך, תיקי בתי המשפט מתנהלים באופן נוקשה ופורמאלי, אשר אינו מותיר להם מקום רב לגמישות ולפתרונות יצירתיים שחורגים מהוראות החוק, ואילו הליכי הגישור יכולים להתנהל בחופשיות ולאפשר הגעה לפתרונות יצירתיים, ובעיקר פתרונות שיהיו מקובלים על שני הצדדים יחדיו.
כאשר מדובר בניהול תיק בבית המשפט, שני הצדדים עומדים זה כנגד זה ולרוב מנהלים מלחמה מתישה ביניהם במטרה להכניע אחד את השני. הדבר בא לידי ביטוי פעמים רבות בעולם של גישור הגירושין בו שני הצדדים מגיעים בגישה נעימה בהרבה מאשר כאשר הדברים מתנהלים בבית המשפט. לעומת זאת, המצב שונה לחלוטין כאשר מדובר בהליך גישור, שבו, למרות ששני הצדדים אוחזים לכאורה בעמדות מנוגדות, אזי עדיין שניהם פועלים יחדיו מתוך מטרה משותפת להגיע לפתרון שיוסכם על דעת שניהם באופן הדדי. מדובר בתהליך חיובי מטבעו, שמטרתו הינה להימנע מהטחת האשמות בין הצדדים ותחת זאת להשקיע את האנרגיה שלהם במציאת פתרון שיישרת את הצרכים של שניהם, כלומר, פתרון של win-win. במילים ציוריות יותר, בעוד שניהול תיק בבית המשפט נועד להסתיים בנוק-אאוט לטובת אחד הצדדים, אזי הליך הגישור נועד להסתיים בהסכם שלום לטובת שני הצדדים יחדיו. זהו הבדל מהותי נוסף, שמשליך על אופי ההליך כולו ומעצים מלכתחילה את הסיכויים להגיע לפתרון הסכסוך, ותורם אף הוא לקיצור ההליך ולחיסכון ניכר בעלויותיו.
בעוד שניהול תיק בבית המשפט מאלץ את הנתבע להגיע לבית המשפט בעל כורחו, אזי להליך הגישור מגיעים שני הצדדים מרצונם החופשי וללא כפייה, ועל מנת להיפגש עם מגשר שמסייע להם ליישב את המחלוקת ביניהם ומאפשר להם להגיע לפתרון שמוסכם על שניהם. זאת, להבדיל משופט בית משפט שמוסמך להחליט עבור שניהם את תוצאת ההליך ולכפות עליהם פסק דין שלא פעם איננו לשביעות הרצון של אף אחד מהצדדים, מה שגורם לשניהם לערער עליו, ולהמשיך במלחמה המייגעת והמתישה ביניהם. כלומר, בגישור אין מצב שבו צד שלישי קובע עבור הצדדים את תוצאת ההליך ומכריע בסכסוך ביניהם, אך לא בהכרח מיישב אותו. נהפוך הוא. הרעיון המרכזי של הליך הגישור הינו ששני הצדדים מגיעים יחדיו לפתרון מוסכם, שמקובל על שניהם, ומבלי שצד אחד מוכרז כמנצח והשני כמפסיד. לשני הצדדים יש שליטה על ההליך, והם אלו שיחליטו מה תהיה תוצאתו בסופו של דבר, דבר שגם פותח פתח לאפשרות להמשך שיתוף פעולה עתידי ביניהם גם לאחר סיום הליך הגישור.
בעוד שהליך ניהול תיק בבית המשפט הינו פומבי וגלוי, הליך הגישור מתנהל באופן דיסקרטי ותחת חובת סודיות וחיסיון מלא. חיסיון זה מאפשר לצדדים לשוחח באופן גלוי על הסכסוך ביניהם, מבלי לחשוש שדברים שנאמרו במהלכו או מסמכים שהוצגו במסגרתו ייחשפו ברבים או ישמשו כראיה בית המשפט, ומבלי להסתכן בנזקים שעלולים להיגרם להם עקב חשיפה זו, ולרבות עקב חשיפת עצם קיומה של המחלוקת ביניהם. סודיות הליך הגישור גם מאפשרת לצדדים לשמור על המוניטין שלהם, ולהימנע מביקורת ופגיעה בשל פומביות הליכי ניהול תיק בית המשפט, במיוחד בנסיבות בהם פסק הדין שניתן בסופו מתפרסם במאגרים המשפטיים השונים שקיימים באינטרנט וחשופים לעיני הציבור כולו.
כאשר מתעורר סכסוך עסקי מומלץ לשקול ליישבו באמצעות מגשר עסקי מנוסה ומקצועי ובדרך זו להגיע לפתרון מהיר ויעיל של הסכסוך, תוך חיסכון משמעותי של זמן ועלויות כספיות.